Fototips inför att skapa ett handmålat porträtt

Här får du tips på hur du fotograferar porträtt som fungerar bra som fotoförlaga inför ett målat eller tecknat porträtt.

Skärpa

En detaljerad bild är bara möjlig att skapa utifrån ett detaljerat foto. Förminska eller beskär inte bilder innan den skickas.

Vinkel

Olika vinklar ger olika effekter. Välj en bild där motivet är likt sig själv. Ett huvud framifrån kan ibland verka platt, speciellt för hundar.

Rätt information

Det som inte finns med på fotot är svårt att skapa. Det går att klippa och klistra till viss del men kostar extra.

Upplösning

Ett motiv på långt avstånd tappar oftast skärpa och detaljer när man zoomar in. Skicka i första hand skarpa foton.

Ljus

För mörka eller ljusa bilder kan sakna den information som behövs för att skapa ett porträtt. Det är bättre att fota matta bilder om de ska användas som referens.

Bra foto för målning/teckning

Skarp, intressant vinkel, lagom kontraster, hela ansiktet finns med i fotot. Obs! – tänk på att ögonen inte är skuggade, helst inte mer än detta exemplet. Men allt behöver inte heller vara perfekt, det går att göra bra målningar/teckningar även på knepiga foton.

Fotoförlaga karikatyr

Underlag till en karikatyr behöver inte vara lika kvalitativa foton som för porträtt. Det är däremot bra om det finns foto där motivet ler. Skicka flera bilder kan JNArt välja ut de som passar bäst och får också en större förståelse för dragen om fotona är i olika vinklar. Foton på olika attribut som ska med i bilden är förstås också viktigt.

Vidare till beställning av målning/teckning

Eller vill du ha hjälp med fotografering?