Porträtt

Sidan om du vill veta mer om Porträttmåleri Porträttkonst Porträttfoto Porträtt teckning

Porträtt är en värld full av uttryck. Ansikten på människor eller djur har alltid fascinerat oss, och porträttet, avbildningen av ansiktet, har genom historien skapats i oändliga variationer. Vill du lära dig mer om porträtt i alla dess olika former? Då har du kommit helt rätt. 

På den här sidan kan du lära dig om vad porträtt är, olika typer av porträtt och få kunskap om hur du kan skapa egna. Du kanske vill föreviga en människa eller ett djur, likt många gjort genom historien, då kan du hitta information för att beställa ett eget handmålat porträtt i olika tekniker. 

Vad är ett porträtt?

Porträtt är en avbildning av en bestämd människa genom att återge dennes individuella drag. Porträttera kan innebära att avbilda, skildra och beskriva en människa och kan göras i olika konstformer. Inom fotografi används ordet porträttfoto, inom måleri ordet porträttmåleri, detta för att undvika förvirring. Porträttmålare eller porträttkonstnär används ofta synonymt, medan porträttfotograf hänvisar till fotografi. 

Att skapa ett porträtt, vare sig det är genom bild, text, film, foto eller andra kreativa uttrycksformer har varit en del av konsten sedan långt tillbaka. Det är något speciellt med porträtt, de talar till det mänskliga inom oss. Relationerna till oss själva, vår sociala omgivning eller de djur vi har omkring oss. Spänning mellan fotorealism och abstraktion samt symbolik och sanningsenligt historieberättande har alltid präglat porträttkonstnärers val. Köparen eller beställaren har alltid haft åsikter, både om tekniken och hur själva porträttet sett ut.

Välja vad du vill veta om porträtt:
(vissa delar av sidan är under uppbyggnad)

Lär dig mer om vilka olika typer av porträtt som finns.

Lär dig mer om porträtt på människor och hur du kan beställa ett.

Lär dig om hur du kan beställa porträtt på djur.

Se olika kattporträtt och beställ ett eget.

Lär dig mer om hundporträtt och beställ ett eget.

Porträtt på hästar och hur du beställer.

Vad som är speciellt med blyertsporträtt, och hur du beställer ett porträtt tecknat i blyerts.

För dig som vill beställa ett porträtt i olja, eller vill veta mer om vad det är. 

Lär dig vad porträtt i akvarell är och hur du beställer.

Digitalt porträtt

Lär dig om olika typer av digitalt porträtt och hur du kan beställa.

Lär dig om olika tekniker som används för att måla och teckna porträtt

Lär dig om hur du ramar in ditt porträtt

Lär dig teckna och rita

Generell kunskap som är grunden för att lära sig teckna porträtt

Rita porträtt

Lär dig om att teckna porträtt

Måla av bilder

Generell kunskap om att måla

Måla av ansikten

Lär dig måla porträtt på människor

Måla av djur

Lär dig om att teckna porträtt

Egna målade porträtt i olja

Generell kunskap om att måla porträtt i olja

Måla akvarellporträtt

Hur du kan måla porträtt i akvarell

Stilar porträtt

Du kan beställa porträtt i lika många stilar som det finns konstnärer, alla skapar på sitt unika sätt. Vissa genrer eller stilar kan det vara svårare att hitta en konstnär som utövar, andra stilar finns det mängder av konstnärer med ett liknande uttryck. Här är några exempel på stilar:

Om-JNArt-utbildning

Klassiska och handmålade

En vanlig stil inom just handmålade och tecknade porträtt är naturalistisk eller klassisk stil. Det är ett begrepp som innefattar verklighetstrogna bilder. Dessa stilar är ofta det som efterfrågas av någon som vill ha ett porträtt i äldre stil. Det är med dessa tekniker som porträtt skapades förr, vilket gör att det får en känsla av att bara äldre. Innan kameran kom var porträttmålning eller teckning de huvudsakliga sätten att dokumentera hur människor såg ut.

Hyperrealism

När målningen eller teckningen börjar likna ett fotografi kallas det hyperrealism eller fotorealism. Att måla eller teckna på detta sätt är väldigt tidskrävande.

Surrealistiskt porträtt

Icke föreställande porträtt blev modernt under 1900-talet. Det det finns mängder med olika stilar och graden av abstraktion kan variera från något förvrängt till helt oigenkännligt. Alla porträtt har någon grad av abstraktion eftersom det aldrig är själva individen som blir porträtterad.

Moderna eller digitala porträtt

Idag finns en mängd olika tekniker och medium att tillgå för att skapa porträtt. Bättre teknik har gett större frihet. Det är inte tillåtet att exakt kopiera en annan konstnärs stil, men att bli inspirerad och ta influenser av olika stilar och genrer är helt ok. Därför går det att beställa porträtt i en mängd olika stilar av JNArt.

Experimentella porträtt

Vad är det som säger att ett porträtt måste följa de konventioner och idéer vi hittills har haft? Konsten är fri, därför är allt möjligt även inom porträtt. Du kanske har en helt unik idé som du vill få hjälp att realisera.

Så räddar du ditt gamla porträtt

Ett porträtt som börjar blekna, blivit smutsigt eller skadat kan ibland gå att restaurera. Att en oljemålning till exempel börjat krackelera kan bero på en mängd olika orsaker, till exempel vilka färger som användes eller hur färgen målats. Det som rekommenderas är att anlita ett proffs på det specifika mediet som kan utföra restaureringen. Ibland är en målning eller teckning bortom räddning. Då kan det vara ett alternativ att låta en konstnär som JNArt skapa en kopia inspirerad av det skadade verket. Äldre oljemålningar behöver tvättas för att återfå en del av sina skarpa färger.

Porträttfoto

Det senaste århundradet har porträttfotografi varit det dominerande sättet att föreviga och dokumentera porträtt på de vi har i vår närhet.

Tavla av foto

Många har fångat foton på sina nära och kära. Det kan vara ögonblick där vi lyckats dra upp mobilkameran i rätt ögonblick, eller fotografi med en tydlig intention att fotografera porträtt. Oavsett orsak kan det vara roligt att beställa en tavla med ett foto som förlaga.

Självporträtt

Självporträtt är ett typ av porträtt där konstnären framställer ett porträtt på sig själv i någon form. Idag har selfies blivit en självklar del av vardagen för många av oss. Självporträtten har likt porträttet haft en djup existentiell mening – jag är, det är så här jag ser ut och det är så här andra ser mig.

Exempel på symbolik inom porträtt

Jag existerar

Så här ser jag på mig själv

Så här ser andra på mig

Så här vill jag bli framställd

Historien eller bilden av mig

Teknikens samspel med porträttet

Symboler och tolkningar

Nakenhet – naket ansikte, eller dold

Första intryck

Autentiskt, personligt, professionellt

Anlita någon som skapar porträtt

JNArt skapar målade och tecknade porträtt på beställning och är det självklara valet för dig som föredrar hantverksskicklighet till ett rimligt pris. Bra bemötande, tryggt beställningsförfarande, hundratals nöjda kunder och personliga livfulla porträtt är vad JNArt erbjuder dig som beställer.

Gå vidare med att beställa ett porträtt

JNArt är rätt kreatör för många typer av uppdrag. Det gäller nästan alla typer av porträtt. Skulle inte uppdraget passa kan JNArt ge tips på annan duktig konstnär.

Vill du veta mer om vad JNArt gör?