Karikatyr

Vill du lära dig om vad karikatyrer är, hur karikatyrer skapas eller köpa en karikatyr? JNArt reder ut vad en karikatyr är och hur du kan anlita en karikatyrkonstnär.

Detaljerade karikatyrer från referensfoto

Att köpa en karikatyr kostar för det mesta mellan 800-3500kr beroende på teknikval, detaljnivå och andra faktorer. Det tar ca 2-4 veckor att få sin karikatyr levererad. JNArt har sedan 2009 skapat karikatyrer till hundratals kunder runt om i Sverige .

Vad är en karikatyr?

Karikatyr är en framställning av en persons karakteristiska drag eller hållning på ett överdrivet sätt för att skapa en komisk eller grotesk effekt. Ordet har sitt ursprung i Italienskt 1600-talsmåleri och spreds vidare till engelskan och sedan svenskan. En karikatyr har under lång tid använts som satir för att förlöjliga eller håna någon eller något, ofta på ett elegant och träffande sätt.

Karikatyrer har också en lång historia av att vara del av skämtteckningar, bilder i dagstidningar med ett humoristiskt innehåll som bara har en ruta, till skillnad från serien som har flera rutor. I nutid är karikatyrer mest kända som avbildningar på politiker, kändisar eller känsliga ämnen i samhällsdebatten, den typen av karikatyrer kallas för politiska karikatyrer eller kändiskarikatyrer. 

Rolig kariktyr

En karikatyr är ofta rolig eller elak, men det behöver alltid vara så. Det går att använda karikatyren för att skapa en stämning, berätta något speciellt eller flytta fokus.

En detaljerad karikatyr passar perfekt som present!

Det kunder brukar uppskatta mest med karikatyrer från JNArt är att det lätt går att känna igen personen, att det går att beställa scener med roliga händelser samt att karikatyrerna är humoristiska.

Karikatyrtecknare på event

Snabba karikatyrer kan vara ett uppskattat inslag på evenemang och fester. Eller så har du sett en karikatyrkonstnär på gatan. Det är en speciell konst att göra karikatyrer snabbt.

Hur kan jag lära mig skapa karikatyrer?

Det finns inga formella utbildnignar till att bli kariaktyrkonstnär (Vad JNArt känner till). Det vanliga, som även gäller JNArt, är att lära sig teckna generellt, och sedan lära sig just konstformen karikatyrer genom träning och kortare utbildning på internet, böcker, eller få kunskap från andra konstnärer.

 

Kontakta JNArt om du vill få privatlektion i att teckna karikatyrer.

Köpa en karikatyr på kändis?

Vill köpa en utskrift (kopia) av en specifik karikatyr (till exempel en känd bild), kan du antingen gå in på en sidor som säljer posters och se om den finns där. Sök på ord som “caricature och namnet på kändisen. Om du har ett foto på bilden kan det enklaste sättet att hitta någonstans att köpa en kopia att göra en så kallad omvänd bildsökning på google. Då laddar du upp bilden i Googles bildsökverktyg och försöker hitta en sida där bilden säljs som kopia. 

JNArt tecknar karikatyrer som är uppbyggda på några olika sätt:

Snälla karikatyrer

Där personen har liten kropp och stort huvud men där dragen inte förvrängs särskilt mycket. Personen i bilden kan vara omgiven av attribut, saker, andra människor, djur och bakgrund som är kopplade till personen på olika sätt.

Vanliga karikatyrer

En vanlig karikatyr är en bild där dragen i ansiktet förvrängs. JNArt tar sig friheten att tolka varje person som karikeras. JNArt tecknar karikatyrer med förvrängda drag, men där det tydligt går att känna igen personen.

Satir

Ibland kan en kund efterfråga att tonvikten ska ligga på så förvrängt som möjligt, det kan också JNArt göra, men ju mer förvrängning ju högre risk är det att den som blir avtecknad tar illa upp eller att det inte går att känna igen personen lika bra.

JNArt tecknar inte politisk satir på beställning, eller elaka karikatyrer på barn under 15 år eller om det är oklart om det finns en god intention med bilden. Beställaren har ansvar över hur bilden används.

Att JNArt skapar i många olika tekniker och uttryck gör att du som kund kan köpa karikatyrer med olika stil.

Vill du beställa en karikatyr? Läs mer och gör en beställningsförfrågan.

Vill du istället beställa porträtt eller anlita illustratör, klicka här: