Porträtt tavla

Vill du beställa en tavla som föreställer ett porträtt? Till exempel med motiv som en känd person, en människa eller ett djur. Här får du tips på hur går tillväga för att skapa eller beställa en porträtt-tavla.

Tavla med någon betydelsefull

Det är enklare än det någonsin varit att pryda sin vägg med ett porträtt eller ge bort som gåva. Beroende på vilken typ av porträtt varierar kostnaden från knappt någonting för en selfie till tusentals kronor för en avancerad målning eller fotografering. Är det hantverket som är det viktiga, till exempel en målning i klassisk stil, eller kan du tänka dig en poster av någon du inte känner? Prisbild kommer att se väldigt olika ut.

Porträttkonst

Porträtt som redan är målade eller tecknade av en konstnär kallas porträttkonst. Här hittar du allt från oljeporträtt från kända konstnärer som Rembrandt till blyertsteckningar av vem som helst som skapat med ett ansikte som förlaga. Porträttkonst kan vara till salu eller inte, det kan också ha ett samlarvärde precis som all annan konst. Olika tillvägagångssätt behövs om du ska förvärva känd konst eller konst från mindre etablerade konstnärer. Oavestt är det bra att känna till reglerna för Upphovsrätt – eftersom det finns vissa restriktioner för vad köparen kan göra med ett verk efter att det är förvärvat. 

Köpa porträttkonst från en ej etablerad konstnär:

I Sverige är det lätt att köpa ett konstverk av en konstnär. Upphovspersoner som inte har eget företag kan sälja verket inom ramen för  hobbyverksamhet och kan då lagligt bokföra inkomster utan att ha ett företag så länge det inte överstiger vissa belopp. Överlåtelsen sker med eller utan ersättning till upphovspersonen och ett kvitto kan skrivas för att styrka överlåtelsen, även om innehavet räcker som bevis i de flesta fall.

Köpa porträttkonst av etablerad konstnär:

Det finns många kanaler där du kan komma i kontakt med konstnärer som säljer redan skapade porträtt. Du som köpare har dina egna preferenser, men vanliga kriterier är att motivet är en känd person, att porträttet har samlarvärde eller har en konstnärlig kvalitet som tilltalar köparen. Några vanliga kanaler är:

 • Hemsidor eller sociala medier där konstnärer lägger upp egna verk
 • Gallerier som ställer ut en enskild konstnärs verk eller en samling av flera konstnärers verk – en så kallad samlingsutställning.
 • Webbsidor som förmedlar verk – till exempel konst.se

Andrahandsmarknad av porträttkonst:

Det kallas det när inte upphovspersonen är försäljare: Det finns otaliga sätt som du kan komma över porträtt på andrahandsmarknaden. De allra flesta porträtten som skapats har lågt samlarvärde men kan som utsmyckning vara värdefullt för rätt köpare. Många porträtt har ett subjektivt värde som är högt eftersom det avbildar släkt. Här är exempel på några kanaler för att handla porträttkonst.

 • Auktionsplattformar – Fysiska auktionshus eller digitala som till exempel Tradera. 
 • Andrahandsmarknader – Fysiska som Second hand, loppisar, antikhandlare eller digitalt som blocket och marketplace. 
 • Investeringsplattformar – De mest kända verken är ofta väldigt dyra. Med dessa verk är det både det fysiska verket och rättigheterna att reproducera kopior av det som har ett högt värde. Det går till exempel via vissa plattformar att köpa in sig som delägare i konst, likt aktiehandel. 

Porträttkonst går i vissa fall även att låna eller hyra. Beställaren eller köparen erhåller då någon form av användningsrättigheter.

Beställa fotomontage porträtt

Datorprogram kan numera generera bilder som kombinerar ett foto med en viss stil eller ändra olika element i bilden. Det kan handla om att klippa in ett ansikte i en klassisk målning och få det att se trovärdigt ut. Detsamma kan göras av en illustratör eller foto retuschör. Med dagens datorprogram går det att skapa mycket detaljerade bilder som liknar en målning eller ett originalfoto, och där bara ett tränat öga kan avgöra skillnaden. Beroende på vilken typ av montage du är ute efter kommer vissa företag att passa bättre eller sämre. Eftersom vissa företag använder automatiskt genererade bilder kan bilderna som skapas likna varandra mycket.

Köpa helt eller delvis AI-genererad porträttkonst

Det finns olika företag som har specialiserat sig på att erbjuda AI-genererad konst. Här kan du med hjälp av ett datorprogram skapa dina egna porträtt. Vissa plattformar och hemsidor/program kostar och i vissa program kan du med lite kunskap om programet själv generera porträtt. Det går också att anlita ai-konstnär som gör jobbet åt dig – till exempel via ai-konst.se.

Skapa ditt eget porträtt

Det kan vara utmanande men också väldigt givande att kunna skapa sina egna porträtt. På jnart.se får du tips och trix om du vill skapa dina egna porträtt i olika tekniker.

Köpa porträtt som fotografi

Det senaste århundradet har de flesta avbildningarna av ansikten, det vill säga porträtt, skapats med kamera. De allra flesta fotografierna som avbildat människor har lågt samlarvärde för en bredare publik. Men det finns foton som blivit kända och därför har högt värde på andrahandsmarknaden. Du kan köpa originalkopior och negativ, användningsrättigheter, eller kopior av fotografier. Det finns i regel etablerade och professionella fotografer som kan ta porträtt i närheten av där du bor. Annars hittar du genom en enkel sökning på nätet. JNArt tar porträttfoton så bor du i Göteborg och är du intresserad av det kan du läsa mer här – JNArt porträttfotograf.

Köpa av fotografer. Icke professionella fotografer

Vem som helst kan fotografera porträtt och antingen överlåta dessa gratis eller begära någon form av ersättning. Inom ramen för hobbyverksamhet går det att ta betalt och skatta på inkomsten utan att bedriva företag. Se bara upp med att det finns speciella regler för moms samt att ta uppdrag.

 

Professionella fotografer

Dvs fotografer som har bolag eller firma och bedriver den i högre omfattning än på hobbynivå. Idag sker de flesta fotograferingarna med digitalkamera. Då kan rättigheter att använda fotografier regleras på en mängd olika sätt. Här är några:

 • En kund kan ges tillgång till vissa filformat, men upphovspersonen behåller originalkopior eller så kallade raw format (högre upplösta format som innehåller mer information). 
 • En kund kan ges begränsade användningsrättigheter – tex att ett foto bara får visas på em hemsida en begränsad period. 
 • Kunden kanske inte ges tillgång till digitala filen, utan bara utskrifter av fotot. 
 • Gäller det istället äldre former av fotografi eller polaroid-fotografi finns en fysisk kopia eller ett negativ som kan säljas separat utöver de fotokopior som säljs. 

Köpa fotografier i originalutgåvor

Porträttfotografier som har samlarvärde kan förvärvas på olika sätt. När det gäller äldre foton kan det handla om negativ eller framkallningar som gjorts i begränsad upplaga. Det kan också handla om användningsrättigheterna som gör det möjligt att trycka upp ett fotografi. 

Köpa tryck av porträtt

Affischer, konsttryck, gicléetryck, litografi, fotokopior är alla någon form av kopia av ett original. Vissa kopior framställs som mer exklusiva med hänvisning till att de bara skapas i en begränsad upplaga eller till att framställningen är mer exklusiv på något sätt tex att det är en målad kopia eller att extra fint papper används. Det finns en mängd olika sidor som säljer kopior av porträtt som målningar, teckningar, fotografier eller annan framställning.

Skriva ut eller använda bilder

Det är lagligt att skriva ut bilder, fotografier eller fotografier på konst eller digitalt skapade bilder, som gjorts offentliga och använda dem för privat bruk, tex hänga upp på väggen hemma. Bilder du hittar på internet kan alltså användas privat till exempel som skrivbordsunderlägg till datorn. Men du får inte sprida bilden vidare eller lägga upp på dina sociala medier eller på din hemsida utan tillåtelse från upphovsrättinnehavaren. Läs mer

Hoppas att den här listan har gett dig tips på hur du kan beställa eller köpa ett porträtt som tavla.

Några generella råd är att ställa sig frågorna:

 • Vad är syftet med tavlan?
 • Var ska den hänga?
 • Vilken är budget?
 • Är bilden viktigast, eller hantverket, eller båda?
 • Kan det vara nyskapande, eller ska det vara traditionellt?
 • När måste bilden vara levererad?
 • Vill jag att målningen helst ska öka i värde med tiden?

Vad som passar var och en är så klart en smaksak.

Här kan du få reda på mer om du är intresserad av att beställa ett porträtt som är målat eller tecknat.

Om du vill veta mer om annat JNArt skapar: