Oljemålning porträtt

Vill du beställa en oljemålning med motiv porträtt? Här får du information om hur det går till och annat som är bra att veta om porträtt-oljemålningar. Sidan innehåller information om pris, hur man beställer, tidsåtgång och själva hantverket kring oljeporträtt. 

JNArt skapar realistiska porträtt i olja

Vill du ge en present och söker efter något personligt? Vill du knyta an till historien, kanske tidigare familjeporträtt? Eller är du ute efter en vacker målning av en stor kärlek, nära anhörig, ett djur, barnbarn eller någon som har avlidit? Hos JNArt får du personlig service genom hela processen att beställa ett målat porträtt i olja. JNArt har lång erfarenhet av oljemålningar med motiv som porträtt.

Oljemålning-porträtt har en gedigen historia

Oljeporträtt har varit en populär konstform i flera århundraden. Under renässansen började målare som Leonardo da Vinci och Raphael att använda oljefärger för att skapa realistiska porträtt av adeln och andra rika och mäktiga personer. Oljeporträtt blev sedan vanligt under barocken och rokokon.

Tekniken med oljefärger tillåter målare att skapa realistiska och detaljerade porträtt med djup och lyster. Genom att blanda olika färger och använda olika penslar och tekniker kan målare skapa olika effekter och stilar i sina porträtt.

Under 1800-talet och framåt blev oljeporträtt mer tillgängliga för allmänheten när fotografitekniken blev vanligare. Men oljeporträtt fortsatte att vara en viktig konstform och många konstnärer fortsätter att skapa vackra och imponerande porträtt med oljefärger än idag.

Oljeporträtt kostar i regel mer än andra porträtt, dels för priset på färgen och dels på grund av torktider och tillvägagångssätt som gör att de är mer tidskrävande att framställa. Men har du kommit till den här sidan är detta troligtvis precis vad du är ute efter, gediget hantverk på klassiskt vis. 

Vad kostar ett oljeporträtt?

Priset för en oljemålning ligger på mellan 5000 – 10000 kr. Det kan kosta mindre om porträttet inte ska vara detaljerat, och det kan kosta mer om porträttet ska innehålla många detaljer, attribut, flera individer eller har stora dimensioner. 

I regel tar JNArt en handpenning på halva beloppet innan originalet skapas.

Stil och genre på oljeporträtt

JNArt skapar detaljerade realistiska oljemålningar. Porträtten kan vara inspirerade av de stilar som du som beställare hittar på sidan, hänvisa isf till någon bild på sidan när du beställer. JNArt kan också hitta inspiration i andra stilar eller genrer, hänvisa isf till detta vid beställningsförfrågan.

Hur lång tid att beställa ett oljemålning porträtt?

Tiden att beställa ett porträtt i akvarell varierar mellan 2 – 4 veckor beroende på hur lång kön är. Det kan gå snabbare i vissa fall. 

Detaljrikedom - JNArt gör oljeporträtt i tre detaljnivåer:

Oljemålningar kan målas i många lager och det finns egentligen ingen begränsning för hur detaljerade de kan bli. Oljefärg är pigmentstark färg vilket ger möjligheter att skapa kontrastrika målningar. JNArt särskiljer detaljnivå utifrån om enskilda penseldrag går att urskilja på nära håll eller inte. En oljemålning med lägre detaljnivå kan framstå som mer uttrycksfull och innehålla mer energi men inte lika realistisk. Ett porträtt som oljemålning kan ses som mer statiskt men också mer realistiskt. Vad du som beställare väljer är en smaksak. Om du gillar målningar med mer abstrakta element eller har en begränsad budget kan lägre detaljnivå vara att föredra. Gillar du istället realism passar högre detaljnivå bättre.

Låg detaljnivå

Låg detaljnivå ses som en helhet på avstånd. När betraktaren går nära syns tydliga penseldrag eller färgfält. 

Medel detaljnivå

Dessa bilder ses som en helhet både på avstånd och på nära håll (ca en halv meter). Mer tid finns att proportioner och färgval är mer realistiska. Det blir i regel lättare att känna igen modellen/modellerna.

Hög detaljnivå

Hög detaljnivå är de bilder med en hög budget och där fokus ligger på att det ska vara så relaistiskt och detaljerat som möjligt.

Beskriv motivet för ett mer personligt porträtt

Originalmålningen ska bli personlig och livfull. För att möjliggöra detta kan du i beställningsprocessen berätta om motivet och hitta de förutsättningarna som passar just dig som beställaret. Utifrån alla önskemål gör JNArt ett personligt porträtt i olja. 

Hur går det till att beställa ett porträtt i mediumet olja? 

Först gör kunden en beställningsförfrågan via mail, telefon eller beställningsformuläret under ”beställa porträtt”. Därefter kommer JNArt och kunden överens om ramarna för uppdraget. Sedan skapar JNArt orignialet. Kunden får sedan se en kopia av den färdiga bilden och godkänna resultatet, sedan fernissas tavlan och skickas i samband med den slutliga betalningen.

Vem är oljemålaren som utför uppdraget?

Konstnären som målar ditt porträtt heter Johannes Nygren och har sin ateljé i konstnärstäta Majorna i Göteborg. Här hittar han inspiration från många duktiga porträttmålare i regionen. Kunskapen om oljemåleri har konstnären fått framförallt från oljemålaren Christin Björk och den klassiska oljemåleriutbildningen Florence Art Academy belägen i Mölndal.

Vill du beställa ett oljeporträtt? Läs mer och gör en beställningsförfrågan.

Vill du istället beställa djurporträtt, karikatyr eller anlita illustratör, klicka här: