Akvarellkurs

Dags att gå en akvarellkurs! Här hittar du allt du behöver veta för att välja rätt kurs i akvarellmåleri. JNArt är akvarellkonstnär och akvarellärare som ger sina tips för att hitta rätt bland alla olika kurser.

Varför gå en akvarellkurs?

En växande skara människor inser det fina i akvarellmåleri. Det kan ge ny inspiration, egentid, mindfullness och framförallt är det roligt att skapa! En akvarellkurs kan du gå om du är nybörjare, vill lära dig mer, finslipa teknik eller se hur lärare gör det. Överkom frustration och låt kreativiteten flöda!

En av världens äldsta konstformer

Akvarell har sin betydelse från latinets aqua (vatten) och betyder färg som späds med vatten. Konstnärer har sedan urminnes tider blandat pigment med vatten och målat på olika ytor. Idag är akvarell framförallt förknippat med akvarellfärg som målas på speciellt akvarellpapper som ofta innehåller bomull. Med akvarell går det att måla både abstrakt och flytande, och också otroligt detaljerat och figurativt. 

När du lärt dig akvarellmåleri kan du skapa varierade streck och kontrollera hur vattenfärgen rör sig och bildar effekter på papperet. 

Vad är en akvarellkurs?

En akvarellkurs är en eller flera tillfällen där du antingen fysiskt eller online får lära dig akvarellmåleri av en akvarellärare. Antalet deltagare kan variera, i fysiska kurser mellan 5 till 10 personer, i onlinekurser mellan 5 till 20 personer. I nybörjarkuser får du lära dig grunderna i tekniken och testa att måla enkla motiv. I mer avancerade akvarellkurser får du fördjupa de teoretiska och praktiska kunskaperna i akvarellmåleri och måla mer avancerade motiv. En akvarellkurs lär ofta ut vilket material som behövs, hur materialet används, går in på de teoretiska aspekterna av bildkonst och ger chansen att öva fritt eller lärarlett skapande. 

Finns det olika typer av akvarellkurs?

Den som har gått många akvarellkurser, ja konstkurser överlag, kan lätt urskilja två typer. En del kurser handlar mer om att ge deltagarna en plats och tillfälle att skapa, läraren i de här kurserna är mer inriktad på skapande utan rätt och fel. Fokus ligger inte på att lära ut teorier inom visuellt skapande, och praktiska verktyg lärs bara ut i begränsad mängd. Den typen av kurser passar fantastiskt för dig som gillar kravlöst skapande.

Tekniskt inriktade kurser

Andra kurser är mer eller mindre strukturerade kring att deltagarna i kursen ska utvecklas tekniskt inom akvarellmåleri. Tillvägagångssätt, fördjupad kunskap om material, hur målaren bygger upp bilder, eller hur det år att utvärdera sitt arbete för att bli bättre, brukar ingå i en sådan akvarellkurs. 

För dig som vill utvecklas konstnärligt kan båda formerna passa, det handlar mer vad du föredrar.

JNArt håller mer teknikst inriktade kurser.

Vill du beställa en akvarellmålning från foto?
Här kan du läsa mer om det:

Vilken nivå passar?

Nybörjare

Att lära sig något kan delas in i olika stadier. Först är du helt ny, då är ofta inlärningskurvan brant för du behöver greppa det nya på något sätt och allt du stöter på är nyheter. I det stadiet fungerar en nybörjarkurs bra, den bör vara inriktad på att lära ut grunderna samt ge lagom lätta uppgifter för att du ska bli inspirerad att fortsätta, inte tröttna för att allt är för svårt.

Medelnivå

I nästa stadie har du lärt dig de flesta grundläggande tekniker och börjar behärska att måla motiv av olika svårighetsgrad. I detta mellanläge har du nytta av med avancerade kurser. Det är vanligt att upptäcka att vissa saker repeteras, men du hittar fortfarande nya saker i kurserna du går.

Medelnivån pågår ofta under lång tid beroende på vad du lär dig. Inom akvarellmåleri behöver du förutom det teoretiskta träna upp din hand och praktiskt kunna utföra alla olika moment.

Avancerad

I nästa nivå har du blivit en avancerad målare. Nu är det mer krävande att hitta ny teoretiskt och praktisk information. Du behöver i regel studera andras målningar eller söka upp lärare som du ser behärskar något du inte kan för att du ska lära dig nytt.

Den som behärskar akvarellmåleri på det här sättet kan ta uppdrag, utforska sin egen förmåga, söka sig till andra konstformer för att få nya intryck, eller på något sätt försöka pressa gränserna för vad som går att göra inom akvarellmåleriet.

Vad kostar en akvarellkurs?

Kostnaden för en akvarellkurs ligger mellan 0-1000kr per tillfälle beroende på vilken typ av kurs du ska gå.

Folkhögskolor och studieförbund

Folkhögskolor och studieförbund ger riktigt prisvärda kurser om du vill lära dig akvarellmåleri. Speciellt om du hittar en lärare som är duktig. Ofta har de fina lokaler och ibland kan man köpa material billigt, eller så ingår det i kursen. Du får träffa andra deltagare och har en lärare som är specialiserad på akvarellmåleri. 

Självstudier

Allra billigast är att lära sig själv. Idag finns i princip gratis akvarellmålar-utbildning online på olika hemsidor, sociala medier och YouTube. Nackdelen kan vara att en lärare inte ger tips om kunskapsluckor, eller lär ut måleriet anpassat efter dig. Ibland kan du överbrygga det genom att ingå i forum.

Privat akvarellkurser

Privata akvarellkurser finns det också gott om. En del ger dig möjlighet att måla i natursköna områden, utomlands, eller hemma i en konstnärs studio. Som privat aktör går det att ta högre priser, men gillar du den lärarens stil och sätt att lära ut kan det vara värt pengarna.

Vill du gå kurs hos JNArt? Läs mer om nästa tillfälle och olika former.