Porträttram

Det finns många sätt att rama in bilder. Här får du information om hur du ska rama in, anlita någon som ramar in eller vill ha generella tips om hur du skyddar en bild.

Ram till porträtt

Ramen på ett porträtt kan vara en väldigt viktigt del för att framhäva porträttet och få det att passa på väggen det ska hänga. När du beställer från JNArt skickas målningar och teckningar i regel utan ram för att förenkla transporten. Det går att efterfråga att få porträttet inramat, men JNArt rekommenderar att gå till en professionell ramverkstad och köpa en ram. Det går också att själv köpa porträttram eftersom JNArt skapar i standardformat som A4 eller A3. 

Olika ram?

Det finns inga skillander på vilken typ av ram du använder för konst, illustration, porträtt, karikatyer eller fotografier. Skillnaden handlar om vilken teknik som används.

Glasram och passepartout

Till teckningar och akvarellmålningar rekommenderas att använda passepartout för att skapa en luftspalt mellan verket och glaset på ramen. 

Passepartout – får målningen att andas – inte lika intensivt. Gör att inte ramen stör om olika färger. 

I visa fall går det att behandla målningen med fixativ om den inte ska skyddas av glas.

Canvas, kilram och yttre ram

När du beställer målningar från JNArt skickas de ihoprullade. Vill du inte ha någon ram på porträttet kan du själv spänna upp målningen på kilram, alternativt leja det till en ramverkstad.

Oljemålningar skyddas alltid av fernissa. Akrylmålningar kan fernissas om det efterfrågas.

Moernt eller klassiskt

 Vill du veta vad som är trendigt inom inramning för tillfället kan du kolla i heminredningstidningar eller titta på hur de möblerat inför visningar. Eller så gör du din egen grej och tar inspiration från en stil du blir inspirerad av.

Du väljer om tavlan ska vara rummets stjärna, det som drar alla blickar till sig. Då passar en färgstark eller tydlig ram. Eller så ska det vara en av flera tavlor, en tavla som inte drar till sig för mycket fokus, då kan enklare ramar passa.

Listens form

Ska det vara ett diskret intryck välj enkla former eller tunna raka linjer. Tjockleken följer inga enkla regler utan fråga någon med artistiskt sinne om du inte kan välja. 

Glaset

Välj om det ska vara spegelfritt (konstglas) eller inte. Glaset skyddar olika bra mot UV-ljus som är skadligt för målningen eller teckningen. Plast kan fungera lika bra som glas, det beror mest på kvaliteten på plasten.

Tejpen

När en målning/teckning ska sättas fast på en passepartout är det bra att använda syrafri tejp för att inte verket ska bli skadat av limmet i tejpen. Det räcker ofta att ha tejp i överkant.

Placering i rummet

Inte i direkt solljus.

Undvik fuktiga plaster eller där temperaturändringar sker.

Inte direkt under värmekällor, som eldstäder eller element.

Placering på väggen

Finns inga rätt och fel. Vanligt är att placera tavlor eller plancer i ögonhöjd för vuxna. Kolla efter linjer i rummet, som t.ex. dörrlister och lägg ovansidan på valor i linje med dessa.

Tips för att hänga flera tavlor samtidigt

Lägg först ut ett stort papper. Lägg sedan ut målningarna på lämpligt sätt och märk ut var hålen ska sitta. Ta sedan bort tavlorna och tejpa upp pappret på väggen. Sätt sedan fast tavlorna och dra sist bort pappret. 

Om du vill veta mer om annat JNArt skapar: